Traieste sanatos!

Medicina alternativa, stil de viata, principii alimentare.
Tratamente naturiste, diete…..

165 Răspunsuri to “Traieste sanatos!”

  1. Nona 2 aprilie 2011 at 11:36 #

  2. Nona 2 aprilie 2011 at 11:44 #

    Cele 12 mudre ale zodiacului chinezesc

    Mudrele au fost practicate din toate timpurile si de catre toate religiile. Uneori chiar si noi practicam mudrele fara ca sa realizam acest lucru deoarece “mudra” inseamna o pozitie anume a palmelor si a degetelor de la mana. Forma corecta de plural a acestui cuvant este “mudras”.
    Este imposibil sa nu fi vazut macar o data imagini, icoane sau statui reprezentandu-i pe Iisus Hristos, Buddha, Shiva sau alti lideri religiosi, sfinti si Mari Maestrii, tinand mainile in pozitii specifice. Practicarea mudrelor are un rol foarte important in restabilirea starii de sanatate, in special atunci cand va activati palmele si varfurile degetelor cu simboluri Reiki.
    Pentru a va ajuta sa invatati mai usor principalele mudre din traditia chineza – mudrele celor 12 animale celeste – si poate chiar sa va dam sansa sa realizati cate din acestea le practicati deja inconstient, va prezentam imaginea de mai sus. Aici puteti vedea mudrele corespunzatoare fiecarei zodii chinezesti. Aceasta nu inseamna ca puteti aplica doar mudra corespunzatoare zodiei voastre, ci oricare dintre ele

  3. Nona 11 aprilie 2011 at 10:53 #

    Ziua Mondială a bolii Parkinson
    11 aprilie a devenit Ziua Mondiala a Bolnavilor de Parkinson

    Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.
    Tulburările legate de boala Parkinson apar cel mai adesea între 50 şi 70 ani; vârsta medie de apariţie a bolii este de 57 ani. La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% şi 80% din celulele din zona de control a activităţilor motorii sunt deja distruse.
    Boala Parkinson are o evoluţie progresivă, iar semnele şi simptomele se acumulează în timp. Deşi această afecţiune este potenţial invalidantă, ea evoluează lent astfel încât majoritatea pacienţilor beneficiază de numeroşi ani de viaţă activă după stabilirea diagnosticului. Mai mult, spre deosebire de alte afecţiuni neurologice grave, boala Parkinson este tratabilă. Tratamentul este medicamentos şi chirugical dar poate consta şi în implantarea unui dispozitiv pentru stimularea creierului. La scară mondială, boala este diagnosticată la 300 000 persoane în fiecare an. Incidenţa şi prevalenţa bolii cresc odată cu vârsta. Boala Parkinson afectează 1% din persoanele cu vârsta peste 65 ani. Rareori, boala survine în http://www.gsk.com/common/img/infocus/v-epda-tulip.pngcopilărie sau adolescenţă. Incidenţa bolii este de 1,5 ori mai mare la bărbaţi decât la femei.

  4. Nona 11 aprilie 2011 at 10:56 #

    Poftele si ce inseamna
    Fiecare pofta are o cauzaUnora le este pofta de ciocolata, altora de ceva sarat.
    Oricare ar fi pofta ta, uneori este atat de puternica incat te face sa iesi din
    casa in miez de noapte si sa te duci la magazin sa-ti cumperi mancarea dupa care
    salivezi. Pofta de un anumit aliment este modul corpului prin care iti spune ca
    duce lipsa de vreo substanta din acea mancare. Si de multe ori ca sa-ti
    satisfaci intr-adevar pofta, trebuie sa mananci altceva decat crezi ca ai
    nevoie.
    Daca ti-e pofta de ciocolata.
    Ai nevoie de magneziu.Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe.
    Daca ti-e pofta de ceva dulce.. Ai nevoie de:
    – crom pe care il gasesti in brocoli, struguri, branza, fasole boabe, pui,
    ficat de vitel
    – carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
    – fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate, nuci,
    legume, fulgi
    – tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac,
    cartofi, stafide
    Daca ti-e pofta de paine, paine prajita
    Ai nevoie de azot.
    Pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe, nuci
    Daca ti-e pofta de grasimi (chipsuri), prajeli Ai nevoie de calciu.
    Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
    Daca ti-e pofta de cafea sau ceaiAi nevoie de: – fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua,
    lactate, nuci, legume, fulgi
    - sulf pe care il gasesti in galbenusul de ou, ardei rosii, usturoi, ceapa
    - sare fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare,
    verdeata, cirese negre
    Daca ti-e pofta de alcool, sau pastile care sa te relaxezeAi nevoie de:
    – proteine pe care le gasesti in carne de pui, de porc, nuci, lactate, fructe
    de mare
    - calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza,
    napi
    potasiu pe care il gasesti in masline negre, cartofi, spanac, verdeturi amare
    Daca ti-e pofta de gheata Ai nevoie de fier.
    Pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare, verdeata, cirese
    negre
    Daca ti-e pofta de mancare prajita
    Ai nevoie de carbon.
    Pe care il gasesti in fructe proaspete.

    Daca ti-e pofta de bauturi acidulate Ai nevoie de calciu.
    Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
    Daca ti-e pofta de mancaruri sarate
    Ai nevoie de cloruri.
    Pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare
    Daca ti-e pofta de mancaruri acideAi nevoie de magneziu .
    Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe
    Daca ti-e pofta de lichideAi nevoie de apa.
    Trebuie sa bei circa 8-10 pahare de lichid pe zi
    Daca ti-e pofta de solide, mai degraba decat lichideAi nevoie de apa.
    Corpul tau a fost deshidratat pentru o perioada asa lunga de timp incat nu mai
    simte nevoie de apa. Trebuie sa bei cat mai multa apaposibil pentru a reveni la
    normal.
    Daca ti-e pofta de bauturi reci
    Ai nevoie de mangan
    Pe care il gasesti in alune, nuci, arahide, ananas, coacaz negru
    Daca ai anumite pofte in perioada premenstrualaAi nevoie de zinc
    Pe care il gasesti in carne rosie, fructe de mare, radacinoase, salata, legume
    cu frunze
    Daca iti este mai mereu foame
    Ai nevoie de:
    - siliciu pe care il gasesti in nuci, seminte
    - tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,verdeturi
    , legume si fructe rosii
    - tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac,
    cartofi, stafide
    Daca nu ai pofta de mancareAi nevoie de:
    - vitamina B1 pe care il gasesti in fasole, nuci, seminte, ficat
    - vitamina B3 pe care o gasesti in ton, carne de vita, pui, curcan, porc,
    legume, seminte
    - cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare
    Daca ti-e pofta de tutun
    Ai nevoie de:
    - siliciu pe care il gasesti in nuci, seminte
    - tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,
    verdeturi, legume si fructe rosii

    APA
    Nu esti bolnav, doar ti-e sete
    Într-o conferinta exceptionala pe care Masaru Emoto insusi a sustinut-o in
    Romania , ilustrind prin imagini rezultatele experimentelor sale, a spus: “Apa
    are puterea magica de a da nastere tuturor lucrurilor si de a pastra informatia.
    In stadiul de fata, suntem aproape in totalitate apa, dupa nastere suntem peste
    80% apa, apoi sintem 70% apa, pentru ca, dupa virsta de 60 de ani, sa devenim
    apa tot mai putin.
    Ce se intimpla cind sintem doar 50% apa? Ne ridicam la ceruri (murim)! De ce nu putem trai fara apa?
    Pentru ca ea transforma energia si informatia. Experimentele lui Emoto
    demonstreaza faptul ca apa asculta rugaciunile noastre, modificindu- si
    structura.
    “Eu sunt budist, nu am crezut niciodata in rugaciune, pina cind am facut aceste
    experimente care mi-au schimbat viata”, a mai spus Masaru Emoto la conferinta
    sustinuta in Romania.
    Dar, aceleasi experimente demonstr eaza ca apa asculta si muzica, asa cum
    reproduce structura emotionala a cuvintelor, precum si forma si structura
    emotionala a imaginilor.Emoto a prezentat un esantion de apa care a ascultat simfonia a IX-a a lui
    Beethoven, precum si Lacul Lebedelor al lui Ceaikovschi. “Cind apa din corpul
    nostru asculta o muzica frumoasa, se schimba corpul nostru. Muzica este o forma
    de vindecare, este medicamentul cel mai bun pe care l-a inventat specia umana.
    Va veni o vreme in care vom cumpara de la farmacie muzica vindecatoare” , a mai
    spus Emoto. Asadar, trebuie sa bem mai multa apa, trebuie sa vedem imagini cit
    mai placute in jurul nostru, sa ascultam muzica vindecatoare si sa auzim, atit
    de la propria noastra constiinta, cit si de la cei din jur, cit mai multe
    cuvinte vindecatoare. Trebuie sa retinem ca aceleasi extraordinare experimente
    au aratat ca apa reproduce formele emotionale ale alimentelor pe care le mincam.

    Ce se intimpla in corp cind bem sau nu bem apa?
    Independent de Masaru Emoto, un medic arestat in trecut intr-un context politic
    in India, F. Batmanghelidj, autorul cartii “Nu esti bolnav, ti-e doar sete”, a
    observat in inchisoare ca, atunci cind arestatii beau apa, multe dintre durerile
    corpului fizic dispareau.Multi dintre ei aveau spasme ale stomacului despre care medicul credea ca sint
    cauzate de stresul din inchisoare. A inceput sa-i trateze pe acestia cu diferite
    feluri de apa: apa sarata, apa dulce, apa amara si surpriza colosala era ca, in
    90 la suta din cazuri, spasmele stomacului dispareau. Medicul a constatat ca nu
    toate simptomele erau cauzate de stresul din inchisoare, dimpotriva; 90% din ele
    erau cauzate de deshidratare. Observind faptul ca apa avea aceste efecte, el
    si-a spus ca nu putea fi la mijloc doar un efect Placebo. Cind a fost eliberat,
    el a infiintat o clinica si a efectuat nenumarate studii, vindecind si multi
    bolnavi.
    Ce se intimpla in corp cind bem apa?
    Ralph Vornehm a prezentat componenta de apa a fiecarui organ din corp, incepind
    cu celulele, sîngele, neurotransmitatorii si terminind cu organele mai mari.
    Creierul are in componenta sa 90% apa, ceea ce explica intr-un fel
    capacitatea acestuia de a transmite mesajele catre toate organele cu viteze
    uluitoare (daca ne gindim si la teoria lui Emoto). De asemenea,
    neurotransmitatorii – responsabili de transmiterea acestor mesaje – contin tot 90% apa. Este de inteles de ce, cind nu bem apa, nu mai simtim cu timpul senzatia de sete.
    Neurotransmitatorii deshidratati nu mai transmit corect mesajul “mi-e sete”, asa
    incit setea incepe sa mistuie corpul, incep durerile (si ele semnale de
    deshidratare) si patologia multor organe.
    Ralph Vornehm a spus ca “celulele corpului nostru nu se ating intre ele, pentru
    ca inoata in apa, la fel ca si nervii”. Cind apa din corp este murdara, ce se
    intimpla? Celulele comunica printr-un sistem de tip bio-laser. Exista un tip de
    apa in interiorul celulei si alt tip de apa in afara ei. Schimbul intre acestea
    purifica celula si o ajuta sa functioneze corect. Daca nu bem apa regulat,
    celulele se intoxica. Cind membrana unei celule nu este bine hidratata, corpul
    declanseaza un mecanism de urgenta, ca forma de aparare si de hidratare.
    Corpul se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului! !!! Membrana
    se imbraca intr-o pelicula protectoare, ca o crema, care impiedica uscarea. Ce
    este aceasta pelicula? Surpriza. Este colesterol. Corpul nostru se protejeaza de
    deshidratare cu ajutorul colesterolului. Studiile efectuate au aratat ca, in 90%
    din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de baut apa corect, ceea ce
    inseamna ca in 90% din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratarii.
    Studiile facute pe celulele canceroase au aratat ca acestea nu mai comunica
    intre ele. Imaginile prezentate de Ralph Vornehm arata ca celulele deshidratate
    se afla intr-un fel de sfera intunecata, dupa care devin mutante si se ajunge la
    cancer.
    Sarea este foarte importanta pentru organism, pentru ca aceasta efectueaza
    schimbul la nivel celular; apa merge in celula si in afara ei cu ajutorul sarii.
    Aceasta inseamna ca a bea apa si a avea saruri naturale in organism este vital
    pentru sanatatea celulara. Pentru a se hidrata, singele trage apa din organele
    vitale.
    Ce se intimpla la nivelul sistemului digestiv daca nu bem apa inainte de masa (o
    cana, cu o jumatate de ora inainte de masa)?
    Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei!!
    Corpul nostru are nevoie de singe pentru a efectua procesul digestiv, iar
    singele este compus 80% din apa. Singele trebuie sa absoarba tot soiul de
    componente vitale pentru sanatatea sa. Pentru a efectua corect procesul de
    digestie, singele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa. Altfel,
    singele se ingroasa si, de aceea, pentru a se hidrata trage apa din corp.
    Remarcam, asadar, ca in organismul nostru fiecare celula, fiecare componenta
    “lupta” pentru a-si intretine viata proprie, ceea ce face ca, in ultima
    instanta, sa conduca spre viata intregului organism.Singele nu face exceptie de la acest principiu, asa incit – iata – vedem de ce
    este atit de important sa bem apa cu o jumatate de ora inainte de masa. Singele
    nu va mai extrage apa din organele vitale pentru a realiza procesul de digestie,
    iar corpul va ramine sanatos.”Sint oameni care tusesc, ii apasa inima sau au colici dupa masa. Acele organe
    care ne dor dupa ce mincam sesizeaza ca nu au destula apa”, spune Ralph
    Vornehm.”
    Cercetarile efectuate arata ca 90% din durerile de stomac sint cauzate de
    deshidratare. Oamenii care au miscari greoaie sau cei “cu fata impietrita” au o
    proasta functionare a nervilor cauzata de lipsa apei in corp. La nivelul
    cartilagiilor, componenta apei este de 90%. Daca cartilagiul este deshidratat,
    incepe sa pocneasca. Oasele au nevoie de apa in aceeasi masura si multe dintre
    durerile de oase, precum si sindromul de alunecare al discului lombar sint cau
    de deshidratare. Ce se intimpla cind luam un calmant pentru dureri sau cind avem un soc? Luam
    calmantul cu apa si ni se da apa cind sintem in stare de soc. De fapt, cind iei
    un calmant pentru durere, ceea ce calmeaza durerea este apa, nu calmantul. 90%
    din durerile din corpul nostru sint semnale prin care corpul spune: “Te rog, am
    nevoie de apa!”. Studiile arata ca tensiunea arteriala mare, problemele legate
    de vasele de singe sint cauzate de lipsa apei din corp.
    Presupunem, insa, ca durerile sint mai mult decit o rugaminte ce corpul ne-o
    trimite. Durerea trebuie sa fie un mare strigat de ajutor, care s-ar putea
    traduce: “Ajutor, mi-e sete de nu mai pot!”.

    POMELO
    Pomelo (grapefruit) se cultiva in Taiwan , India , Malaesia , Indonesia , Noua
    Guinee, dar si in zonele mai calde din America .
    Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, are gustul ca un
    grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre citrice, ajungand uneori pana
    la dimensiunile unui pepene urias.
    Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. In China coaja este folosita si la prajituri.
    In Vietnam florile sunt folosite pentru prepararea parfumurilor.
    In general se consuma fructul pur si simplu.
    Pomelo este bogat in vitamina C. Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier,
    magneziu si calciu.
    Sa nu uitam vitaminele B1, B2, B3, B5 si B9.
    Coaja poate fi folosita pentru tratarea ranilor pielii.
    Pomelo poate fi consumat pentru pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor.
    Stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in divere boli printre care cancerul, bolile
    aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.
    Pomelo are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42
    calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal.
    Multi sustin efectele sale impotriva stresului.
    Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe. Planta obtinuta este deosebit de decorativa si in casa.
    SFATURI!!!
    1. Bea multa apa.
    2. Ia un mic dejun de rege, un dejun de print si o cina de cersetor.
    3. Mananca mai multa mancare care creste in copaci si in plante si mai
    putin din cea care este manufacturata .
    4. Traieste cu cei trei 3 E : Energie, Entuziasm si Empatie.
    5. Gaseste putin timp ca sa meditezi.
    6. Canta danseaza si joaca-te mai des.
    7. Citeste mai multe carti decat ai citit in 2010.8. Aseaza-te, in liniste,cel putin 10 minute in fiecare zi.
    9. Dormi cel putin 7 ore.
    10. Mergi in fiecare zi timp de 10 pana la 30 de minute si mergand,
    surade.

    *
    Personalitate*

    11. Nu-ti compara viata cu a celorlalti. N-ai nici o idee cum poate fi
    viata lor.
    12. Evita gandurile negative, sau lucrurile pe care nu le poti controla.Investeste mai degraba energia in momentul prezent.
    13. Nu face prea mult. Cunoaste-ti limitele.
    14. Nu-ti pierde pretioasa ta energie in barfe.
    15. Viseaza mai des cu ochii deschisi.
    16. Invidia este o pierdere de timp. Tu ai deja tot ceea ce iti trebuie.
    17. Uita problemele din trecut. Nu rememora celorlalti erorile
    trecutului. Asta o sa ruineze fericirea din prezent.18. Viata este prea scurta pentru a o risipi detestand.
    19. Impaca-te cu trecutul tau ca sa nu-ti ruineze prezentul.
    20. Nimeni nu are grija de fericirea ta, decat tu insati.
    21. Fii constient ca viata este o scoala si ca tu esti aici pentru a
    invata. Problemele fac pur si simplu parte din curriculum-ul tau, ele apar
    si dispar ca ora de algebra, dar lectiile pe care le vei invata sunt pentru
    toata viata.22. Surade si razi cat mai des posibil.
    23. Nu trebuie sa castigi fiecare cearta. Accepta sa fii in dezacord.

    *Societate*

    24. Telefoneaza cat mai des prietenilor sau trimite-le mail-uri.
    25. In fiecare zi, da ceva bun cuiva.
    26. Iarta atat cat este posibil.
    27. Petrece timp cu oamenii mai in varsta si cu cei mici.
    28. Incearca sa faci cel putin trei persoane sa surada, in fiecare zi.
    29. Ce gandesc ceilalti despre tine, nu este treaba ta.
    30. Serviciul tau nu va avea grija de tine cand vei fi bolnav. Familia si
    prietenii tai, DA. Pastreaza legatura.

    *Viata*

    31. Comporta-te bine !32. Arunca tot ce nu este util, pastreaza ce este frumos sau vesel.
    33. Natura vindeca totul deci stai cat mai mult in natura.
    34. Fie vorba de o situatie buna sau rea, ea se va schimba…
    35. Putin conteaza cum te simti, scoala-te, imbraca-te si prezinta-te.
    36. Ce este mai bun, urmeaza sa ti se intample.
    37. Cand te trezesti dimineata, multumeste ca esti in viata.
    38. Forul tau interior este intotdeauna fericit. Deci, Fii fericit !

    Ultimul si nu cel mai putin important.
    39. Transmite acest ghid celor ce-i iubesti.

  5. Nona 12 aprilie 2011 at 11:16 #

    Alerta maxima
    IMPORTANT DE CITIT CU ATENTIE,
    NU ESTE UN LANT,
    ESTE PENTRU PREVENIREA NENOROCIRILOR SI SANATATE!!!

    Trei femei au ajuns în 5 zile la diferite spitale, toate cu aceleaşi simptome. Febră, frisoane şi vomă, urmate de colaps muscular, paralizie şi chiar moarte. Nu erau semne externe ale unei traume. Autopsia a relevat toxicitate în sânge.
    Aceste femei nu se cunoşteau între ele, păreau că nu aveau nimic în comun.
    Fără îndoială, s-a descoperit că toate vizitaseră acelaş restaurant, câteva zile înainte de a muri.
    Ministerul Sănătăţii a ordonat să se investigheze restaurantul.
    Au inspectat şi au preluat probe de peste tot: alimente, apă, aer condiţionat şi n-au găsit nimic.
    Şansa a fost că a ajuns la spital şi o chelneriţă a restaurantului, care prezenta aceleaşi simptome.
    Le-a spus doctorilor că fusese în vacanţă şi venise la restaurant doar să-şi ia salariul.
    Nu mâncase şi nu băuse nimic în timp ce stătuse acolo, dar fusese la toaletă.
    Atunci un toxicolog din echipa de investigare şi-a amintit de un articol pe care l-a citit. S-a dus cu maşina la restaurant, a intrat la toaletă ridicand capacul closetului.
    Sub capac, fără să se poată vedea la prima vedere, se afla un mic păianjen.
    Păianjenul a fost prins şi dus la laborator, unde s-a determinat că era
    Telamonia dimidiata.
    Telamonia dimidiata, numită aşa pentru culoarea ei roşiatică.
    This is the BEAST!!! Brrrrrr !?!
    Veninul acestui păianjen este în totalitate toxic, dar efectul său poate să apară câteva zile mai târziu.
    Le place clima rece, întunericul şi umezeala şi în marginile closetului au exact ambientul acesta.
    După câteva zile au adus un avocat la sala de urgenţă a unui spital.
    Înainte de a muri, i-a spus doctorului că fusese în voiaj de afaceri cu avionul unei companii.
    Deşi nu vizitase niciun restaurant, el avea pe fesa dreaptă, ca şi toate celelalte victime, o mică rană, care s-a dovedit a fi o înţepătură de păianjen.
    Consiliul de Aeronautică Civil a ordonat inspecţia imediată a toaletelor din toate avioanele companiei şi au descoperit cuiburi de Telamonia dimidiata în 4 avioane diferite.
    Acum se presupune credem că aceşti păianjeni se pot găsi în oricare parte a ţării. Aşa că vă rog, înainte de a folosi un closet public, ridicaţi capacul pentru a verifica dacă există păianjeni. Aceasta îţi poate salva viaţa!
    Te rog deci, fă să circule acest mesaj la toată lumea care înseamnă ceva pentru tine.

  6. Nona 14 aprilie 2011 at 11:24 #

    Friptura la gratar si colesterolul

    Cum se face o friptura la gratar necancerigena

    De ani de zile, nutritionistii avertizeaza ca orice carne fripta la gratar produce substante cancerigene, atat prin arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru weekend.
    Insa clasica friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit de efortul adaptarii la temperaturile capricioase. Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer dintr-o “banala” friptura la gratar.

    1. Lasati carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai bun.

    2. Bucatile mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de rosii, ceapa, ardei, usturoi.

    3. Cu cat carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele, apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele cancerigene.

    4. Puneti o folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si ele sunt daunatoare.

    5. Folositi gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in santulete in care se pune apa.

    6. Carnea se frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se scurge grasimea.

    7. Carnea de pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin deasupra gratarului.

    8. Legumele la gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar, peste care se pune carnea marinata sau precoapta.

    Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat – un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene – riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.

    Colesterolul, o problemă ?
    Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol.
    Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru “colesterol”. Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. “Am două sute. E grav, dom’ doctor ?”
    Răspundem: nu, nu este grav.
    Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
    Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
    Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
    Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.
    Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.
    Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.

    Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.
    Astfel, în anii ’80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.
    Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.

    Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni “vârfurile cercetării medicale”, mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
    La astfel de “întruniri ştiinţifice mondiale”, de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări “ştiinţifice”, în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.

    Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie.

    Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.

    Tratamentul hipercolesterolemiei
    Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie.
    Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)

    Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
    Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
    Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.

    Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.
    Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
    De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
    Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.

    Tipuri de întrebări frecvente:
    Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: “above normal range”. Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ?
    Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
    Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a “normalului”.
    Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .
    Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.

    Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
    Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
    Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.

    Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse?
    Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.
    Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.

    Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
    De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?
    Răspuns: Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.

    Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?
    Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
    De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

    Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL – LDL nu este bun. Ce trebuie să fac?
    Răspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul bun”, adică HDL şi “colesterolul rău”, adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
    Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
    Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?
    Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.

    Dr Mihnea DRAGOMIR
    Bucureşti, 16 iulie 2008

    Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic.
    E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea

    Adevar?! Mit?!

  7. Nona 16 mai 2011 at 11:24 #

    Osteoporoza tratata prin gemoterapie
    Osteoporoza est caracterizată prin reducerea masei osoase şi apariţia unor grade diferite de fragilitate osoasă care cresc riscul de fractură. Vârsta, imobilizarea prelungită, tulburările hormonale, unele afecţiuni neoplazice, fumatul sunt factori implicaţi în apariţia osteoporozei. De asemenea poate apare în contextul a numeroase boli precum diabetul zaharat, malnutriţia, afecţiuni hepatice.
    Scăderea masei scheletice este o manifestare generală a înaintării în vârstă. Pierderea osoasă legată de vârstă debutează mai precoce la femei şi are evoluţie mai rapidă care se agravează perimenopauză. De aceea se foloseşte termenul de osteoporoză postmenopauză.
    Osteoporoza poate debuta cu o fractură (la nivelul coloanei vertebrale, femurului, radiusului) sau se poate manifesta prin dureri lombare şi apariţia unor tasări vertebrale.
    Măsurile generale în tratamentul osteoporozei constau într-o dietă care să conţină o cantitate adecvată de proteine, calciu şi vitamina D.
    Gemoterapia alături de mişcarea fizică uşoară şi regulată, alimentaţia echilibrată bazată în special pe alimente vegetale poate ameliora simptomatologia şi incetini evoluţia bolii.
    Iată o schemă alcătuită din 3 preparate gemoterapice utilă în osteoporoză: dimineaţa 2 ml Extract din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis idaea MG=D1, prânz 2 ml Extract din mlădiţe de Mur- Rubus fructicosus MG=D1, seara 2 ml Extract din mlădiţe de Sequoia- Sequoia gigantea MG=D1.
    Această schemă se administrează timp de 2 luni şi se poate continua cu: Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 2 ml dimineaţa, Extract din muguri de Jneapăn- Pinus montana MG=D1 2 ml la prânz şi Extract din muguri de Viţă de vie- Vitis vinifera MG=D1 2 ml seara. După o pauză de 1-2 luni aceste scheme se pot repeta.

    Dr. Simona Bărnuţiu

  8. Nona 23 mai 2011 at 12:07 #

    Ce ne spun picioarele despre sanatatea noastra
    Picioarele: 18 indicii despre sanatate

    Medicii afirma ca multe probleme de sanatate, pornind de la diabet si pana la deficiente nutritionale, pot fi detectate printr-o observare atenta a picioarelor. Impreuna, picioarele contin un sfert dintre oasele corpului si fiecare picior are 33 de articulatii, 100 de tendoane, muschi si ligamente; o multitudine de nervi si vase de sange care fac legatura cu inima, maduva spinarii si creierul. Problemele nerezolvate ale piciorului pot avea consecinte neasteptate. Durerea netratata poate duce la cresterea in greutate a persoanei, intrucat aceasta nu mai face suficienta miscare. Astfel, problemele picioarelor pot fi foarte importante.

    1. Unghiile degetelor de la picioare sunt deformate, in forma de lingura
    Semnificatie: Anemia (deficienta de fier) deseori determina o curbare nenaturala, in forma de lingura a patului unghial, mai ales in cazurile moderat-severe. Sunt determinate de insuficienta de hemoglobina, o proteina bogata in fier din hematii, care transporta oxigen. Sangerarea interna (cum este cea prezenta in cazul ulcerului) sau menstruatiile abundente pot determina, de asemenea, anemia.

    Alte semne: degetele de la maini si de la picioare, pielea si patul subunghial pot fi palide. Unghiile pot fi friabile, iar picioarele pot fi reci. Oboseala este un semn important al anemiei, la fel ca si dispneea, ameteala cand persoana sta in picioare si cefaleea.
    Rezolvare: pentru a diagnostica amenia este necesara o hemoleucograma completa. O examinare fizica amanuntita poate arata cauza. Primul tratament include suplimente nutritionale cu fier si modificari in dieta, adaugarea de fier si vitamina C care creste absorbtia fierului.

    2. Absenta pilozitatii la nivelul piciorului
    Semnificatie: circulatia periferica proasta, de obicei determinata de boala vasculara, poate determina disparitia pilozitatii de pe picioare. Cand inima isi pierde abilitatea de a pompa sange suficient la extremitati din cauza aterosclerozei, corpul trimite sangele in unele regiuni, cu prioritate. Degetele de la picioare sunt ultimul loc unde sangele este impins.

    Alte semne: reducerea vascularizatiei ar putea implica, inclusiv dificultatea de identificare a pulsului la nivelul piciorului. Cand pacientul sta in picioare, picioarele pot avea o culoare rosu deschis sau cenusie, dar cand sunt ridicate devin imediat palide. Pielea este lucioasa. Pacientii cu circulatie periferica proasta, de obicei, stiu ca au o problema cardio-vasculara (o afectiune cardiaca sau a arterei carotide) dar nu stiu ca au si probleme circulatorii periferice.
    Rezolvare: tratarea cauzei care determina problemele vasculare poate imbunatati circulatia. Pilozitatea piciorului poate reveni uneori, dar daca nu, nimeni nu s-ar putea plange de disparitia sa.

    3. Crampe gambiere frecvente (carcei)
    Semnificatia: aparitia brusca a unei dureri – de fapt o contractie puternica a unui muschi – poate fi determinata de circumstante temporare cum sunt exercitiul fizic sau deshidratarea. Dar daca apare frecvent, inseamna ca dieta pacientului este saraca in calciu, potasiu sau magneziu. Gravidele in ultimul trimestru de sarcina sunt in special vulnerabile datorita cresterii volumului sanguin si a reducerii circulatiei la nivelul picioarelor.

    Alte semne: aceste dureri au tendinta de a apare brusc, in timp ce persoana sta intinsa. Pot fi singulare sau se pot manifesta in valuri. Indiferent de tip, durerea poate persista si dupa incetarea contracturii musculare.
    Rezolvare: este bine ca pacientul sa incerce sa flecteza laba piciorului si sa maseze locul dureros. Relaxarea musculara se poate obtine si prin aplicarea de gheata sau masajul cu alcool. Pentru a preveni crampele sunt binevenite exercitiile de intindere a picioarelor inainte de somn si consumul de lapte cald inainte de culcare, pentru aportul de calciu.

    4. O durere surda persistenta la nivelul plantei (talpa)
    Semnificatie: acesta este un semn major al diabetului. Nivelul crescut al glicemiei poate determina leziuni ale nervilor picioarelor – astfel cele mai mici zgarieturi, taieturi sau iritatii datorate presiunii sau frecarii de obicei trec neobservate, mai ales de catre persoanele care nu stiu ca au diabet. Netratate, aceste ulcere se pot complica cu infectii ce pot duce la amputarea piciorului.

    Alte semne: ranile care miros foarte urat sunt in special suspecte deoarece probabil dureaza de mai mult timp. Alte simptome ale diabetului includ: senzatie persistenta de sete, urinarea frecventa, oboseala, vederea incetosata, foamea extrema si pierderea in greutate.
    Rezolvare: ulcerul trebuie tratat imediat, iar pacientul trebuie sa se adreseze medicului pentru tratamentul diabetului. Diabeticii trebuie sa-si inspecteze picioarele zilnic (cei in varsta si obezii trebuie sa ceara ajutorul unei alte persoane) si sa consulte medicul la fiecare trei luni.

    5. Picioare reci
    Semnificatie: in special femeile se plang ca au picioarele reci. Acest lucru poate sa nu aiba nici o semnificatie, sau poate indica o problema tiroidiana. Femeile cu varsta peste 40 de ani care au picioarele reci deseori sufera de hipofunctia tiroidei, o glanda care regleaza temperatura si metabolismul. Circulatia periferica precara este o alta cauza posibila.
    Alte semne: semnele hipotiroidismului sunt destul de subtile si apar in multe alte afectiuni (oboseala, depresie, crestere in greutate, piele uscata)
    Rezolvare: incaltamintea calduroasa poate fi de ajutor. Daca pacientul se plange si de alte probleme de sanatate, este bine sa spuna medicului si despre picioarele reci. Din pacate, insa, in afara de tratamentul medicamentos al hipotiroidiei, daca este cazul, acesta este un simptom care nu poate fi tratat cu usurinta.

    6. Unghii groase, galbene, deformate
    Semnificatie: o infectie fungica exista sub suprafata unghiei. Onicomicoza poate persista fara durere timp de multi ani. Pana cand devine vizibil neatractiva, infectia poate fi asa de avansata ca poate cuprinde toate unghiile de la picioare si poate sa apare chiar si la unghiile mainilor.

    Alte semne: unghiile pot mirosi urat sau deveni inchise la culoare. Persoanele cele mai vulnerabile sunt: pacientii cu diabet, probleme circulatorii, cu deficiente imune (ca artrita reumatoida). Daca o persoana in varsta are dificultati in a merge, uneori problema identificata este o unghie infectata care a crescut in grosime, este mai greu de taiat si este ignorata pana la aparitia durerii.
    Rezolvare: pacientul trebuie sa consulte medicul de familie, dermatologul sau ortopedul pentru tratament. In cazurile severe, antifungicele eliberate fara prescriptie medicala nu sunt la fel de eficiente ca o combinatie de medicamente topice si orale si indepartarea chirurgicala a partilor infectate. Antifungicele orale de noua generatie au efecte secundare mai putine si mai usoare decat cele de generatie mai veche.

    7. Marirea brusca a degetului mare (haluce)
    Semnificatie: probabil este vorba de guta. Guta este o forma de artrita care este, in general, determinata de o acumulare de acid uric la nivelul articulatiei. Acumularea de acid uric se face sub forma de cristale si sub forma de ace, mai ales la temperaturi scazute ale corpului. Cea mai racoroasa parte a corpului, departe de inima este halucele.

    Alte semne: pielea tumefiata si rosie – alaturi de senzatii de durere si caldura – pot apare si la nivelul tendonului achilian, genunchi si cot. Oricine poate dezvolta guta, desi este mai frecventa la barbatii cu varsta intre 40 si 60 de ani. La femei, guta are tendinta de a apare dupa menopauza.
    Rezolvare: pacientul trebuie sa se adreseza medicului pentru evaluarea bolii si prescrierea unui tratament.

    8. Senzatia de amorteala in ambele picioare
    Semnificatie: inabilitatea de a simti picioarele sau senzatia de furnicaturi si intepaturi reprezinta un semn al neuropatiei periferice sau a leziunilor sistemului nervos periferic. Acesta este modul in care creierul si maduva spinarii transmit informatii spre organism. Neuropatia periferica poate avea multe cauze dar cele mai importante sunt diabetul si consumul de alcool (in trecut sau in prezent). Chimioterapia este o alta cauza frecventa.

    Alte semne: senzatia de arsura sau furnicatura poate apare si la nivelul mainilor si poate cuprinde intregul membru. Reducerea sensibilitatii poate fi resimtita ca purtarea de manusi si sosete foarte grele.
    Rezolvare: medicul va incerca sa identifice cauza. Nu exista nici un tratament pentru neuropatia perferica, dar unele medicamente, de la analgezice pana la antidepresive pot trata simptomele.

    9. Dureri in articulatiile degetelor
    Semnificatie: artrita reumatoida, este o afectiune degenerativa a articulatiilor ce apare mai intai la nivelul articulatiilor mici, cum sunt degetele de la picioare sau de la maini.
    Alte semne: tumefierea si rigiditatea articulatiilor insotesc de obicei durerea. Aceasta durere are tendinta de a fi simetrica; spre exemplu, apare simultan la ambele haluce sau la ambele degete index. Artrita reumatoida se instaleaza mai brusc decat artrita degenerativa iar accesele pot veni in valuri. Femeile sunt de aproape patru ori mai afectate decat barbatii.
    Rezolvare: o examinare completa este necesara pentru identificarea cauzei durerilor articulare. Pentru artrita reumatoida, exista multe medicamente si terapii care pot ameliora durerea si mentine functia, iar diagnosticul precoce este important pentru evitarea deformatiilor permanente (la picioare degetele pot devia spre lateral).

    10. Unghii denivelate
    Semnificatie: pana la jumatate dintre pacientii cu psoriazis, o afectiune cutanata, pot avea si afectarea unghiilor sub forma unor mici denivelari, care pot fi adanci sau superficiale. Mai mult de trei sferturi dintre pacientii cu artrita psoriazica, o afectiune inrudita care afecteaza articulatiile si pielea, se manifesta si prin unghii cu mici denivelari.

    Alte semne: unghiile se vor ingrosa atat la maini cat si la picioare. Ele pot avea culoare galben-bruna sau pot prezenta pete roz. Falanga cea mai aproape de unghie poate fi rosie si inflamata.
    Rezolvare: o varietate de medicamente pot trata atat psoriazisul cat si artrita psoriazica si poate reface suprafata unghiei in multe cazuri, mai ales daca tratamentul este instituit precoce.

    11. Imposibilitatea de a ridica piciorul de la nivelul calcaiului
    Semnificatie: aceasta situatie semnalizeaza afectari nervoase sau musculare care isi pot avea originea in partea superioara a piciorului – chiar la nivelul coloanei vertebrale, umeri sau gat. Anumite medicamente chimioterapice pot declansa probleme de ridicare a unei parti a piciorului in timpul mersului.

    Alte semne: poate apare durere sau amorteala, desi nu este necesar. Uneori durerea este simtita in membrul superior sau la nivelul coloanei inferioare, unde nervul poate fi presat (sau lezat de o tumora). In unele cazuri, persoana trage picioarul in timp ce merge fara sa-l poata ridica. Rareori ambele picioare sunt afectate.
    Rezolvare: acest simptom trebuie raportat medicului cat mai curand posibil; aceasta conditie poate fi reversibila sau permanenta in functie de cauze si tratament.

    12. Piele uscata si flasca
    Semnificatie: chiar daca pielea mainilor si a fetei are tendinta sa fie uscata, este bine ca starea pielii picioarelor sa nu fie trecuta cu vederea. Nu doar atletii sufera de “piciorul atletului” o infectie fungica a piciorului care debuteaza cu o piele uscata si cu prurit care poate progresa pana la inflamatie si vezicule. Cand veziculele se sparg, infectia se extinde.

    Alte semne: de obicei infectia apare intre primele degete. Se poate extinde la nivelul plantei si chiar la alte parti ale corpului (cum ar fi subrat sau zona genitala), de obicei datorita scarpinatului.
    Rezolvare: cazurile usoare pot fi tratate acasa prin spalarea si uscarea picioarelor cu atentie. Apoi picioarele trebuie mentinute uscate prin folosirea unei pudre de picioare si a sosetelor in pantofi. Daca nu apare o ameliorare in doua saptamani sau infectia se agraveaza medicul poate prescrie medicatie antifungica orala sau topica (locala).

    13. Degetele devin cianotice
    Semnificatie: extremitatile celor suferinzi de boala Raynaud, in contact cu apa rece devin intai palide-albe, iar apoi cianotice si la final sa devina rosii inainte de a reveni la culoarea normala. Motivul nu este bine cunoscut, se produce un spasm al vaselor de sange, determinand aceste modificari de culoare.

    Alte semne: alte zone de obicei afectate includ degetele de la maini, nasul, buzele si lobul urechii. De asemenea, ele sunt reci la atingere si pot fi simtite ca amortite. Persoanele care traiesc in zone reci prezinta fenomenul Raynaud mai frecvent. De obicei apare inainte de 25 de ani sau dupa 40 de ani. Crizele pot fi determinate si de stres.
    Rezolvare: medicul poate prescrie medicatie vasodilatatoare, care reduce severitatea crizelor.

    14. Dureri intense in timpul mersului
    Semnificatie: fracturile de stres nediagnosticate sunt cea mai frecventa cauza a durerii. Disconfortul poate fi simtit pe o parte a piciorului, in talpa sau in tot piciorul. Aceste fracturi (de obicei ele apar in mod repetat) pot fi provocate si de alte cauze, cum ar fi osteopenia (o scadere in densitatea osoasa, mai ales la femeile dupa varsta de 50 de ani) sau din cauza unor forme de malnutritie, inclusiv deficienta de vitamina D, probleme de absorbtie a calciului sau anorexia.

    Alte semne: deseori pacientul inca poate merge pe oasele fracturate; doar ca durerea este foarte mare. Unii pacienti ajung sa fie diagnosticati dupa mai bine de un an.
    Rezolvare: pacientul trebuie sa consulte un ortoped daca resimte urere. Daca, spre exemplu, pacientul a mers foarte mult pe jos in pantofi nepotriviti, picioarele pot fi dureroase din acest motiv. Dar o femeie de 55 de ani sedentara cu dureri de picioare poate avea nevoie de o determinare a densitatii osoase. O radiografie poate arata posibile probleme nutritionale care necesita interventie medicala.

    15. Degete curbate in sus
    Semnificatie: cand varful degetelor se curbeaza in sus, poarta numele de degete hipocratice, dupa Hipocrate care a descris fenomenul in urma cu 2000 de ani. Este un semn comun al unor afectiuni pulmonare serioase, printre care si fibroza pulmonara si cancerul pulmonar. Afectiunile pulmonare si anumite boli gastrointestinale, cum este boala Chron, sunt deseori asociate cu acest tip de deformare a degetelor.
    Alte semne: degetele hipocratice pot apare atat la maini cat si la picioare. Poate apare la cateva degete sau la toate.
    Rezolvare: tratamentul depinde de cauza, deci este important ca pacientul sa descrie acest semn medicului. De asemenea, medicul cauta, in general, acest semn in timpul examenului fizic.

    16. Durere ascutita in calcai
    Semnificatie: Fasceita plantara – inflamatia unei fascii de la nivelul plantei – este o intindere anormala a acestei bande de tesut dincolo de extensia sa normala.
    Alte semne: durerea apare la primii pasi dimineata si deseori se intensifica de-a lungul zilei. De obicei durerea este concentrata in calcai (unul sau ambele) dar poate fi simtita si in curbura piciorului sau in spatele piciorului. Poate fi determinata de alergari si sarituri excesive daca nu exista suficient support. Cel mai mare risc pentru aceasta afectiune il au persoanele care merg mult desculte sau poarta pantofi vechi sau papuci pentru mult timp, persoanele supraponderale si cele care merg mult pe suprafete dure.
    Rezolvare: daca durerea persista mai mult de cateva saptamani sau tinde se sa agraveze, este bine ca pacientul sa se adreseze medicului. Purtarea de pantofi fara toc si cu un suport plantar bun pot fi de folos pana la consultul medical. Tratamentul poate include antiinflamatoare si diverse insertii ortopedice, speciale introduse in pantofi.

    17. Mirosul excesiv al picioarelor
    Semnificatie: desi mirosul picioarelor (hiperhidroza) pare sa determine mai multe consulturi decat celelalte semne de atentionare, mirosul poate fi un semn fara semnificatie clinica. Picioarele contin mai multe glande sudoripare decat orice alta parte a corpului – jumatate de milion pentru ambele picioare. Unele persoane sunt mai predispuse la transpiratie decat altele. Daca la acestea se adauga sosetele si pantofii si prezenta normala a bacteriilor in mediul umed, mirosul rezultat este considerat normal. Ambele sexe pot avea picioare urat mirositoare, dar barbatii au tendinta de a transpira mai mult.

    Alte semne: toate sunt olfactive.
    Rezolvare: spalarea picioarelor cu sapun antibacterian si uscarea lor atenta, folosirea de antiperspirant special sau amidon pot fi de folos. Sosetele folosie trebuie spalate nu refolosite. Materialele naturale (sosete de bumbac, pantofi de piele) ajuta la scaderea umiditatii decat materialele sintetice.

    18. Pantofii vechi
    Semnificatie: Pericol! Daca pantofii sunt mai vechi de cativa ani acestia pot fi periculosi pentru sanatatea picioarelor. Pantofii vechi nu mai ofera suportul plantar necesar, iar incaltamintea se uzeaza mult mai repede decat cred oamenii.

    Alte semne: veziculele (pantofi prea stramti), bataturile (prea ingusti), durerea in calcai (suport insuficient) – daca apare oricare dintre acestea exista o sansa mare ca pantofii sa fie cauza. Persoanele varstnice sunt in special vulnerabile deoarece prefera sa poarta pantofi vechi cu care s-au obisnuit, dar carora le lipseste suportul si flexibilitatea.

    _________________
    “O singură floare îmi poate fi grădină, un singur prieten îmi poate fi lumea.”
    Leo Buscaglia

  9. Nona 25 mai 2011 at 05:07 #

    SANATATE LA CEAUN – MĂMĂLIGA

    http://2.bp.blogspot.com/-BILGRkstrkM/TYkiow-7DmI/AAAAAAAAFEI/N5yrBwSFz2k/s1600/m1.jpg

    Banala mămăliguţă poate deveni un medicament folositor în tratarea răcelilor şi
    a pietrelor la fiere Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire“. Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave. Cura cu mămăligă este foarte sănătoasă, o putem încerca în Postul Paştelui, pentru hrănirea organismului şi curăţirea intestinelor.

    http://3.bp.blogspot.com/-vGo2yI-CD_E/TYki2kYR9JI/AAAAAAAAFEQ/R_s_emp_Meg/s1600/154815-article-id-1924.jpg

    De ajutor ficatului şi intestinelor

    Un aliment tradiţional cum e mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert, era mult mai mare decât a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment.

    http://3.bp.blogspot.com/-2aGUVfaQ43E/TYki80yY7KI/AAAAAAAAFEY/NaAMWX-UGrY/s1600/bulgarasi_de_mamaliga_la_cuptor-520×390.jpg

    Recent, s-a descoperit prezenţa în boabele de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti acizi se absorb în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări chimice decât în proporţie de 22-28%.
    Ajunşi în sânge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sângele de unele substanţe toxice. Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. La populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună.

    http://4.bp.blogspot.com/-EjGCf_CV7_k/TYkjCUdrZSI/AAAAAAAAFEg/RW-v1EQHL-k/s1600/foto21.jpg

    Ne ajută să trăim mai mult

    Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.
    De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine.

    http://3.bp.blogspot.com/-RGJ0vfnm1Zc/TYkjLFzX6RI/AAAAAAAAFEo/CIFwG8ZYb1I/s1600/mamaliga.jpg

    Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor), arată că 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vârsta de 72 de ani.
    De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngraşă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pâine. Iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii. Încă din cele mai vechi timpuri, românii au folosit mămăliga ca leac.
    De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mămăligă cu o jumătate de litru de lapte şi un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

    http://4.bp.blogspot.com/-JSShSDDl0F8/TYkjjO4EEiI/AAAAAAAAFE4/CAUTZKY_Cp8/s1600/mamaliga-crap.jpg

    Cataplasme aplicate pe piept

    Tratamentele pe care ni le făceau bunicile noastre în copilărie, ne vindecau şi ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Mămăliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere în gât şi răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de mălai şi se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecînd continuu. În plus, se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în care se pune o bucăţică de unt. A doua zi, vă veţi simţi infinit mai bine.
    În popor, unul din adjuvantele cu o eficienţă incredibilă în pneumonie este tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se răcească, cât poate suporta pielea, după care se întinde pe zona pieptului într-un strat de două degete pe torace şi se ţine 15 minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în spirt camforat.
    Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată.
    Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.

    http://4.bp.blogspot.com/-GmViC35VXWo/TYkj0r-SqwI/AAAAAAAAFFA/XJRFZalIDDM/s1600/Mamaliga_right.jpg

    De folos şi în obezitate

    Pentru urcior: se pune mămăliga caldă pe pleoape, schimbând-o cît se poate de des. În caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mămăligă tare.
    Se pune în strat de 3-4 cm pe locul lipomului, având grijă ca partea care vine în contact cu pielea să fie presărată cu tămâie fin pisată, aşa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Se aplică fierbinte, cât suportă pielea, şi se acoperă cu un obiect de lână, pentru a menţine temperatura locală ridicată.
    Tratamentul se face în fiecare seară şi se ţine până se răceşte mămăliga.
    Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa.

    http://4.bp.blogspot.com/-isDRwJXBEj8/TYkj7BWAq6I/AAAAAAAAFFI/yXXU4SttiNo/s1600/mamaliga-cu-branza-si-afumatura-la-cuptor.jpg

    Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.
    Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.

    http://1.bp.blogspot.com/-sSd9MxiS_W0/TYkkDMXhUnI/AAAAAAAAFFQ/l276I0z5l9Y/s1600/mamaliga01-300×225.jpg

    De la mămăligă, la terci şi bulz

    • În mod tradiţional, mălaiul se poate prepara în multe feluri: turtă în spuză, mălai în ţest (mălăiaş), mălai în tavă, terci, păsat, bulz, chitac, cocîrţău.
    Porumbul ca atare se mai mănîncă şi fiert (în oală), fript (la spuză) sau făcut floricele (la tigaie). Mămăliga e şi ea de două feluri: pripită şi fiartă. Pe cea pripită o mănâncă mai mult orăşenii si se prepară punând mălai puţin câte puţin în apa sărată fierbinte, aşa încât mămăliga să fiarbă în mod egal toată.
    Fierberea durează mai puţin decât la mămăliga vârtoasă, preferată mai mult la ţară . În acest caz, mălaiul se pune tot dintr-odată în apa sărată, se lasă să fiarbă până încearcă de mai multe ori să dea în foc, ca laptele. Atunci, se sparge cu făcăleţul. La sate, mămăliga vârtoasă nu se taie cu cuţitul, ci cu sfoară.
    Terciul de mălai nu e altceva decât mămăligă pe jumătate lichidă, pe care o mâncau copiii cu plăcere cu felii de brînză sau zeamă de prune.
    Păsatul este tot un fel de terci, însă mălaiul din care e făcut e mai grunjos, mai mare şi mai tare la fir.
    Cocoloşul sau bulzul se face din brânză învelită în mămăligă şi coaptă apoi pe cărbuni. În unele locuri, mălaiul se amestecă cu dovleac fiert.

    http://1.bp.blogspot.com/-_qd-xpTGPLE/TYkkKoDDuwI/AAAAAAAAFFY/qT3f3UWg0wU/s1600/poza-mamaliga.jpg

    Ştiaţi că?
    - 100 g făină de porumb are 351 calorii, 100 grame de pufuleţi au 520 calorii.
    - Mămăliga se taie perfect, dacă lama cuţitului se umezeşte cu apă.
    - Mămăliga nu mai face cocoloaşe, dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.

    - Zahărul vanilat poate fi secretul mămăligii perfecte.
    - Mămăliga nu îngraşă, dar combinată cu smântână şi brânză grasă, efectul va fi acelaşi ca în cazul unei cine copioase. În curele de slăbire, se recomandă iaurtul şi brânza de vaci.

    http://1.bp.blogspot.com/-uB9X4SlPLs8/TYkkS0gmEJI/AAAAAAAAFFg/Ll8OIocza54/s1600/retete_peste_scrumbie_folie_mamaliga_gata.jpg

    Dieta cu mămăligă

    Micul dejun: mămăligă fierbinte, cât mai crudă, amestecată în mod tradiţional cu un ou moale şi lactate.

    Prânz: alimente obişnuite, dar înlocuiţi pâinea cu mămăligă
    Cină: lapte bătut sau iaurt cu mămăligă.

  10. Nona 28 iunie 2011 at 12:46 #

    MSG drogul din alimente
    MSG drogul din alimente

    Te-ai intrebat vreodata…

    De ce alimentele cumparate sunt mai gustoase decat cele de casa ?

    De ce mancarea de acasa n-o egaleaza niciodata la gust pe cea de la fast-food ?

    De ce sunt atat de gustoase mezelurile, desi sunt facute doar din cateva resturi de carne?

    De ce sunt atat de “bune” unele alimente, incat atunci cand le manaci, pur si simplu NU te mai poti opri ?

    Raspunsul este simplu:

    Producatorii mezelurilor/cipsurilor/supelor la plic/condimente-lor si alimentelor de la fast-foodadauga intentionat un “E” care sa ne pacaleasca papilele gustative si creierul.

    Despre ce “E” este vorba ?

    Monoglutamatul de Sodiu (MSG) sau E621

    Monoglutamatul de Sodiu (E621) face ca un salam, obtinut din fie ce resturi de carne pe care oricine le-ar arunca la gunoi, sa fie un aliment atat de gustos incat sa nu pe mai poti opri din mancat. Ti se pare ca acel aliment este irezistibil de bun.

    Mai mult decat atat, te face sa iti doresti sa mananci acel aliment si maine si poimaine si apoi in fiecare zi – ITI DA DEPENDENTA.

    Aroma din MSG se numeste “Umami” sau “Al cincilea gust”. Odata ce papilele tale gustative simt acest gust, transmit creierului o sensatie de placere si euforie, motiv pentru care incepi sa mananci din ce in ce mai mult si simti ca nu te mai poti opri.

    Oamenii care consuma regulat alimente care au MSG adaugat, ajung sa dezvolte o asa mare dependenta de alimente, incat mancatul devine pentru ei principala satisfactie in viata.

    Paradoxul este ca acesti oameni sunt nevinovati pentru starea lor. Ei sunt doar victimele unei manipulari la nivel biochimic, care are printre scopuriimbogatirea producatorilor si indobitocirea consumato-rilor.

    Partea si mai proasta este ca acest “E” nu numai ca da dependenta, ci este si extrem de DAUNATOR pentru organismul uman.

    Vorbim despre efectele daunatoare dupa ce vizionezi reportajul de mai jos, ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile:

    Stiintific vorbind MSG-ul este un aditiv alimentar (“potentiator de gust”) format din 79% Acid Glutamic si 21% Sodiu.

    Daca sodiul NU reprezinta un pericol pentru sanatate,acidul glutamic sintetic este, asa cum spune Dr Russell Blaylock, “o otrava mai rea decat nicotina si alcoolul, dar care se gaseste din abundenta in bucatariile fiecaruia dintre noi” .

    Acidul glutamic e un aminoacid necesar omului care se gaseste in mod NATURAL in organism: in sange, in creier sau in laptele mamar, dar si in unele alimente: in oua, rosii, soia, in seminte, ciuperci, in branza, in peste etc.

    Pana aici nicio problema, INSA cand acidul glutamic es-te SINTETIC – obtinut de oameni prin procese chimice – el devine otrava curata pentru organism, dar in special pentru creier. E de inteles ca in MSG se gaseste 79% Acid Glutamic SINTETIC (deci daunator).

    Ce boli provoaca ?

    Desi se fac eforturi imense pentru a ascunde si a minimaliza efectele daunatoare ale MSG-ului, studiile arata CLAR ca aceasta substanta este una deosebit de daunatoare pentru sanatate.

    Conform oamenilor de stiinta, Monoglutamatul de Sodiu poate provoca o multime de boli:

    * Creierul – principalul organ afectat

    “Ne prajeste neuronii”

    MSG – ul e clasificat ca excitotoxina sauneurotoxina, deoarece excita neuronii atat de tare incat ii distruge – si de aici deriva o serie de boli si dezechilibre ale creierului:

    - Bolile Alzheimer si Parkinson

    - Hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii (ADHD)

    - Autismul si Epilepsia

    - Atacurile de panica si Migrene

    - Oboseala cronica, si nu in ultimul rand…

    - Depresia si tuburarile de comportament: Dr. Blaylock a demostrat in cartea “Exitotoxinele: Gustul care ucide” ca MSG-ul, nu numai ca provoaca o gramada de boli de creier, dar are si un efect devastator in comportamentul de zi cu zi al oamenilor, din cauza ca creeaza dezechilibre puternice in hipotalamus.

    Asadar, ai toate sansele sa devii o persoana deprima-ta, iritata, stresata si obosita cronic, daca in dieta ta zilnica se gaseste MSG(si se gaseste garantat daca mananci la fast-food si consumi alimente procesate) .

    * In ce alte moduri te afecteaza MSG-ul?

    - Afecteaza Glanda Pitulara – care este responsabila pentru buna functionare a celorlalte glande din organism. Astfel ca, MSG-ul deregleaza intreg echilibrul hormonal al organismului: si de aici – o reactie in lant care va afecta sanatatea intregului organism.

    - Duce la OBEZITATE: din doua motive:

    1. Strica echilibrul hormonal al organismului – deoarece afecteaza glanda pitulara.

    2. Creste cu 40%-50% apetitul – cel putin asa arata studiile. Pofta de mancare creste deoarece se dezechilibreaza mecanismele naturale care ne dau pofta de mancare. Astfel ca, MSG-ul te va face sa-ti doresti sa mananci din ce in ce mai mult, chiar daca nu ai nevoie.

    - Afecteaza vederea: studiile arata ca un consum excesiv de MSG duce in timp la scaderea vederii la distanta – Miopia

    - Provoaca hipertensiune – deoarece are un efect vasoconstricor asupra sistemului cirulator (ingusteaza vasele de sange).

    Mai mult decat atat…

    Pe langa ca este foarte periculos pentru sanatate si provoaca atatea boli, MSG-ul da si DEPENDENTA. – Acesta este si unul din principalele motive pentru care producatorii il introduc in alimente.

    Cum ne ferim?

    Probabil acum te intrebi, cum ai putea sa te feresti de efectele daunatoare ale acestui E621 ?

    Foarte simplu:

    Citiţi eticheta!!!

    Daca obisnuiesti sa nu citesti eticheta, este timpul sa-ti faci un obicei nou cand mergi la cumparaturi.

    Pentru a te feri de efectele daunatoare ale MSG-ului si a nu deveni dependent de alimentele procesate,este ESENTIAL sa citesti eticheta alimentelor pe care le cumperi.

    Partea proasta este ca… producatorii de alimente nu sunt prosti. Ei nu au niciun interes ca TU sa stii ca alimntele pe care le cumperi sunt injectate cu un “E” care pe langa ca te imbolnaveste, iti da sidependenta. Din acest motiv producatorii folosesc denumiri alternative pentru MSG prin care incearcasa ne ascunda faptul ca alimentele care ei le vand contin acest aditiv.

    Partea buna e ca poti afla mai jos denumirile care mascheaza faptul ca un aliment contine MSG:

    Alimentele care au inscrise pe etichete urmatoarele ingrediente contin INTOTDEAUNA MSG:

    - Glutamat

    - Glutamat de sodiu

    - Aroma de fum

    - Potentiator de aroma

    - Gelatina

    - Extract de drojdie

    - Acid Glutamic

    - Potentiator de gust

    - Glutamat Monosodic

    - Proteina vegetala hidrolizata

    - Cazeinat de Sodiu

    - Arome naturale

    - Cazeinat de calciu

    -Proteine texturate

    - E621

    - Aroma naturala de pui, vaca sau porc

    Si eu ce mai mananc ?

    1. Cea mai buna alegere o reprezinta intotdeauna HRANA VIE.

    2. Alege intotdeauna alimentele de casa in locul celor din comert!

    3. Citeste eticheta si alege alimentele fara “E-uri” si cu termen de valabilitate scurt.

    4. Consuma cat mai putine alimente procesate: dulciuri, supe la plic, cipsuri, mezeluri, sosuri cumparate, condimente procesate si sucurile racoritoare.

    5. Renunta pentru totdeauna la Junk-Food:

    Mancarea de tip Fast-Food are de obicei un continut ENORM de MSG, de aceea este si atat de buna incat iti da dependenta !

    Sănătate !

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers