Salate -retete diverse

16 Iul

DE LA USERI ADUNATE..SHI-NAPOI LA USERI DATE 😉

SALATA DE FASOLE VERDE
sunt convinsa..ca toata lumea shtie sa prepare salata de fasole verde..insa eu am o reteta ushoara, racoritoare…shi oarecum dietetica 😉

Ingrediente: 500 g fasole verde, frageda
1 galbenus
4 lg ulei de masline
4 linguri smantana slaba ( 12% grasime) sau iaurt cremos
1 lg mushtar
4 catei de usturoi
marar
sare
piper

Mod de preparare:

Se fierb pastaile, dupe ce au fost curatate de varfuri…se scurg de apa shi se toaca rondele subtziri…
se face un sos din galbenush, mushtar, ulei, smantana , usturoi, marar shi sare/piper.
se adauga peste fasole..shi se amesteca…
se da la rece..
se serveshte ca atare…sau cu pui la grull..shi castravetzi muratzi .
Pofta buna!!!!

100_3671

9 Răspunsuri to “Salate -retete diverse”

  1. sanda 17 Iulie 2009 la 11:56 #

    Sosul…sa inteleg ca doar amestecate ingredientele, nu maioneza. 😛

  2. sanda 17 Iulie 2009 la 12:05 #

    I-am dat copypaste, unei cultivatoare de fasole si nu doar. 😉
    Sub acoperire andrisantul, (adica tu) stai lin. :))

  3. sanda 17 Iulie 2009 la 12:09 #

    Fata mea, dar n-ai chemat si tu amatorul de taiat ,,pamblici” sa ne faca oficiul!
    O fi de rau…sau mai bine nu ne incurcam noi cu pamblicarii! uite adusei o foarfeca…
    Irisuca, adu sampania aia, ca tre sa-i dam un repetir! 😆

  4. viorica 2 Septembrie 2009 la 20:53 #

    Aperitive de iarna
    vinete 2 kg
    gogosari 1kg
    4 capatini de usturoi romanesc
    otet,ulei,piper,foi de dafin, boabe de mustar

    Vinetele se taie rondele cam de 1 cm grosime se oun intrun vas cu apa si sare cam o jumatate de ora, dupa care se scot se scurg bine pe un prosop pentru a fi prajite nu prea mult in ulei incins….dupa prajire se pun pe o tava sa se raceasca;
    Gogosarii , dupa ce se spala , curata , se taie
    felii , cam de 1 cm latime, se oparesc intr-o solutie da otet: 1 parte otet + 2 parti apa , in care se adauga foi de dafin, piper , sare , si se lasa la scurs si racit , tot pe o tava;
    intr-un borcan de 400g se pun boabe de mustar, cit iei ntre 3 degete, dupa care incepi sa asezi felie de vinata, feliute de gogosar, catel de usturoi…si asa pina se umple borcanul….mie imi ies 10-12 borcanele….peste legume se toarna solutia in care s-au oparit gogosarii…se infileteaza sau capseaza borcanele si se pun la sterilizat 30 de minute din momentul fierberii.

  5. viorica 2 Septembrie 2009 la 21:13 #

    PICARELA
    1kg de ceapa, care se taie julien
    1kg gogosari, care se taie feliutemai subtiri ca la reteta de mai sus
    1kg de ardei gras, la fel cala gogosar
    1kg de morcovi , care se dau pe razatoare mare
    1 radacina de telina, tot pe raz. mare
    1 conopida mica spre mijlocie , se desface buchetele si se pune in apa cu sare,
    1kg gogonele verzi

    2 borcane de mustar
    o jumatate litru de ulei de calitate
    otet, piper,foi de dafin , sare
    Solutia se face ca la reteta de mai sus si incepe oparirea fiecarei legume in ordinea urmatoare:
    conopida, ardeioasele,telina, morcovul, ceapa , gogonelele…..
    Totul se lasa la racit, dar in acest timp se freaca continutul unui borcan de mustar cu ulei , ca la maioneza…
    Se pun toate legumele reci intr-un vas mare pentru a fi asamblate cu maionaza…de asemenea, ies cam 12 borcanele de 400gr ….deasupra compozitiei din borcan se pune mustar crud cam 1 lingurita…se pun capacele…se pastreaza la rece…deci, fara sterilizare…Garantat!

  6. viorica 2 Septembrie 2009 la 21:27 #

    Ceva picant
    tije de telina
    ardei iuti , dar nu din cei f. iuti, cautati mai putin iuti
    catei de usturoi
    pet-uri de 3 sferturi, in care a fost sana, lapte batut …sa aiba gura larga
    otet, sare

    Tijele de telina spalate, zvintate se taiecam de o jumatate de cm
    Ardeii iuti spalati, zvintati se taie cam de 1cm
    Cateii de usturoi curatati fe taie marunt cam ca bobul de piper
    Se aseaza in pet in urmatoarea ordine:
    telina…ardei…usturoi si asa pina la vreo 4cm de marginea gurii pet-ului….se pune cite o lingurita se sare grunjoasa in fiecare pet si apoi se toarna solutia de otet compusa din o parte apa + o parte otet…
    ATENTIE…pet-urile se pun intr-un vas cu apa rece paentru a nu se deforma in timpul turnarii solutiei fierbinti.
    Se consuma la ciorbe, supe, sarmalute, etc…se scot din pet cu furculita.

  7. viorica 2 Septembrie 2009 la 21:36 #

    Pastai fideluta cu ardei iute

    Pastaile fideluta proaspete, sanatoase, subtiri, spalate, curatate la virfuri se aseaza in pet-uri cu gura larga una linga alta si la fiecare pet eu pun 2-3 ardei nu foarte iuti….dintr-un kg de pastai imi ies 3 pet-uri…o lingurita sare grunjoasa la fiecare
    Solutia de otet o prepar in dilutie 1 la 1 si o torn fierbinte in pet-urile puse intr-un vas cu apa reca.
    Le acopar cu ceva gros pina a doua zi….dupa aceea la loc rece.Se servesc , de asemenea, la sarmalute,
    ciorbe, etc.

  8. yo yo 3 Septembrie 2009 la 09:07 #

    vio..super retetele..m-am gandit sa fac un articol special, cu retete de toamna…o sa le copiez shi pe astea acolo..pt a ne facilita cautarea, cand avem nevoie..
    picarela e prima pe care o voi tasta’o!!!

    txs!..
    aaa..am verificat forumul..nu-mi apare niciun utilizator blocat…iar la tine, pare totul in regula..poate a fost doar o eroare..
    te rog sa ma anunti daca s-a rezolvat..daca nu, sa cautam cauza shi sa rezolvam

    poooop!!! 😛

  9. sanda 17 Septembrie 2009 la 15:39 #

    N-am glumit cu reteta de telina. 😆

    O telina potrivit de mare (am vazut in supermarket niste ,,mutanzi”)…eu prefer sa cumpar de la tarani, indigene, cat or mai supravietui si ei, saracii. :((
    Un iaurt de 400 ml
    Cam tot atata smantana
    Sare si zahar.
    Se amesteca iurtul si smantana in bolul in care dorim sa montam salata.
    Radem cam un sfert din telina pe razatoarea mica, o golim in bolul cu maglavaisul si o amestecam repede; repetam pe rand figura cu celelalte 3 sferturi; tre sa ne miscam f repede, deoarece telina se oxideaza foarte usor, in cateva minute-i neagra.
    Dupa ce am incorporat toata telina, adaugam sarea si zaharul dupa gust.
    Se serveste fie cu rasol de vita, pasare, fie cu friptura.
    Este o reteta shvabeasca din Banat si una din cele mai nobile salate; se serveste la sarbatori, sau cand avem invitati de vaza la masa. 😳

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s