Retete culinare dietetice

de la useri adunate..shi’napoi la useri date…

cunoashtem cu totii piramida alimentatiei corecte..mai prost stam cu practica..

piramida-alimentatiei-sanat1
cum putem combina alimentele , astfel incat sa ne hranim sanatos, dar shi gustos?
poate fi apetisanta mancarea dietetica?

cred ca un schimb de experienta e benefic pt toata lumea…

eu am cautat pe net, ceva retete..shi nu am gasit cine shtie ce…
poate ne ajutam reciproc..
ash incepe eu cu o reteta..sarmale dietetice…
mie-mi plac sarmalele sub orice forma, inclusiv cele de post.

ashadar..
100_2817
SARMALE DIETETICE:

1 varza proaspata
1 kg piept de pui
1 pahar de orez
o pahar suc de roshii
50 ml ulei de masline
2 albushuri de ou
2 cepe, sare, cimbru, foi de dafin

varza se opareshte in apa cu putina sare de lamaie..( deshi, sarmalele cu varza murata sunt matroanele..iar Mihaela Birlic tocmai a demontat mitul ca muraturile ingrasha shi ar fi nesanatoase)..se pregatesc foile..
aluatul se face din pieptul de pui tocat; ceapa cruda, tocata; orezul spalat; sucul de roshii; putina sare; albushurile de ou.
Nu se caleshte ceapa…
se invelesc sarmalele, se adauga foile de dafin shi cimbrul printre ele, se dau la fiert…


sunt f bune pt copii, dar shi pt persoanele care vor sa se alimenteze sanatos…
PS: in topul preferintelor la sarmale, tot la cele cu amestec vita+porc, in varza acra, ma opresc 😉

aici

salata de ton

Anunțuri

47 de gânduri despre „Retete culinare dietetice

  1. Invitati-o pe Lucica din Focsani.Poate face un cuplu de succes cu Maria din Constanta.Pentru detalii,sunati la Kanal D.Reusita sigura.

  2. Bun gasit!

    Cozonac Panettone

    Ingrediente (pentru 5 bucati):

    400 g faina
    75 g zahar
    1 cubulet drojdie
    150 ml lapte
    50 g unt
    100 g stafide
    50 g migdale taiate
    1 ou
    coaja rasa de la jumatate de lamaie
    un praf de sare
    jumatate de lingurita anason macinat
    1 pliculet cu sofran

    Preparare:

    Pui la incalzit laptele si cand e caldut,adaugi untul si-l lasi sa se topeasca.
    Drojdia o dizolvi in putin lapte,iar din toate ingredientele framanti un aluat neted si lucios.Lasi aluatul acoperit la dospit,pana isi dubleaza volumul.
    Simplu.
    Daca nu ai forme speciale,poti folosi pur si simplu cutii de conserve mai mari.Trebuie doar tapetate cu hartie pentru copt(pergament).

    Dupa ce aluatul a crescut ,il mai framanti bine inca o data,formezi 5 bile egale(eu le cantaresc)ca marime,pe care le pui in aceste cutii de conserve.
    Lasi sa mai creasca inca 30 de minute,iar inainte sa fie introduse in cuptor,faci cate o cruce cu un cutit pe fiecare cozonac.

    Dupa ce s-au copt,mai lasi cozonacii inca 10 minute la racit in forme si dupa aceea ii scoti.

    Incearca si tu!

    Eu imi procur migdale din vreme. Prepar si stelute cu scortisoara.Scriu reteta mai jos.

  3. Stelute cu scortisoara

    Ingrediente:
    500 g migdale decojite(nuci sau alune)
    250 g zahar pudra
    3 albusuri
    1 pachetel zahar vanilat
    3 lingurite rase de scortisoara
    6 picaturi de ulei
    faina cat trebuie la taierea formelor).

    Preparare:
    Macini migdalele(nucile sau alunele,dai zaharul prin sita.
    Bati albusurile si adaugi zaharul putin cate putin. Apoi iei cam 200 g din albusul batut spuma si amesteci cu migdalele (nucile sau alunele),cu zaharul vanilat,cu scortisoara si cu uleiul.Intinzi aluatul si-l tai cu forma de stelute.Ca sa iasa bine, trebuie sa treci forma tot timpul prin faina.Aranjezi stelutele in tava tapetata cu hartie cerata.Din albusul ramas iei cate putin si ungi stelutele puse in tava.Le tii la cuptor 15-20 de minute.Sunt gata cand le poti desprinde usor.

    Poti prepara cam 60 de bucati.Poti folosi si alte forme,ca de ex inimioare,braduti,semilune.Eu am forme de plastic.
    Sunt gata in 1 ora si jumatate-2 ore.

    Eu pun in pachetele ,pe masa la Biserica.Ii dau si cuscrei mele care imparte la cimitir,conform traditiei puse pe colacei alaturi de alte bunuturi si o lumanare.

  4. Pentru cei care nu consuma carne de porc din varii motive,scriu reteta mea,cu gasca din gasca de curte.

    Gasca umpluta

    Umplutura:
    calim 2 cepe in putina untura de pasare(grasimea ei)apoi punem ficatul tocat si pipota cu inima,care au fost putin oparite.Se calesc 2-3 minute,apoi se lasa la racit.Se toaca totul cu masina de tocat carne sau se toaca marunt pe un tocator.Se amesteca apoi cu 2 oua batute,sare si piper dupa gust.Facultativ se pot aduga 50 g stafide.Cu aceasta compozitie se umple gasca si apoi se coase.Daca nu s-a putut coase complet se astupa cu o felie de portocala prinsa cu scobitori.

    Astfel aranjata,pasarea se pune la cuptor cu 100 ml apa intr-o tava incapatoare.Se lasa la foc mare 1/2 ora.Dupa expirarea acestui timp se scoate tava si se unge gasca cu miere,apoi se pun sare si optional vegeta.Se mai lasa la cuptor cam 2 ore si se unge mereu cu sucul format in tava,care apoi poate fi servit in sosiera.
    Pasarea se inteapa din cand in cand cu furculita,pentru a iesi grasimea din ea. Se serveste cel mai bine cu vin rosu tinut la temperatura camerei.Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s