Inca o stea s-a ridicat la ceruri: Gheorghe Dinica

gheorghe_dinica_parol_ca_te_iubesc_mare

Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a murit, marţi, la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitală, informează surse oficiale. Într-un comunicat de marţi al Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală, se preciza că actorul a fost supus unei intervenţii de urgenţă – „colecistectomie laparoscopică” – sub anestezie generală, operaţia fiind făcută de prof. dr. Mircea Beuran.

Conform sursei citate, actorul are „colecistită acută alitiazică, flegmonoasă, şoc septic, disfuncţie multiplă de organe cu insuficienţă respiratorie acută – suport ventilator, insuficienţă cardio-circulatorie – suport inotrop, fibrilaţie atrială paroxistică, insuficienţă renală cronică acutizată, disfuncţie digestivă, disfuncţie hepatică”.

Post operator, evoluţia stării de sănătate a actorului s-a menţinut „extrem de gravă, necesitând măsuri de terapie intensivă în vederea corectării parametrilor funcţiilor vitale”.

Cu toate eforturile depuse, starea pacientului se menţine extrem de critică, iar pronosticul este rezervat pe termen scurt, mai arată reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Floreasca.

În primă fază, el a avut o infecţie la plămânul stâng, care s-a extins şi la cel drept, actorul fiind diagnosticat cu bronhopneumonie, care s-a complicat.

În 27 octombrie, medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au constatat, în urma rezultatelor bacteriologice, că Dinică avea infecţie cu stafilococ auriu şi candida. Acesta a fost diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu şi candida, pneumonie bazală stânga în remisie, şoc septic şi disfuncţie multiplă la organe.

gheorghe_dinica_2006_2_mare
Gheorghe Dinică s-a născut pe 1 ianuarie 1934, la Bucureşti. “Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decât de familie, dar sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Nici nu mai ştiu câte roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje”, spunea actorul.

Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea.

„Primul meu rol a fost cu o trupă de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din spectacolul „Titanic-vals” de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală”, îşi amintea el.

Gheorghe Dinică a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon etc.

În ceea ce priveşte cariera sa cinematografică, el a jucat în peste 60 de producţii.

A debutat în „Străinul” şi au urmat filme precum „Felix şi Otilia”, „Un comisar acuză”, „Cu mâinile curate”, „Prin cenuşa imperiului”, „Secretul lui Bachus”, „Bietul Ioanide”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal”, „Patul lui Procust”, „Orient Express”, „Filantropica” etc.
De-a lungul carierei sale, Dinică a lansat mai multe albume muzicale, precum „Cântece de petrecere” şi „Cântece de petrecere 2”, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, „Romanţe” şi „Parol că te iubesc”.

Totodată, Dinică a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din producţiile „…escu”, „Trei surori”, „Richard al III-lea”, „Lumini şi umbre”, „Inimă de ţigan” etc.

În 2008, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

În cariera sa artistică a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga activitate la ediţia din 2005 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, premiul de excelenţă UNITER pe 1999, premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Karlovy Vary pe 1976, premiul pentru cel mai bun actor la Festróia – Tróia International Film Festival (1993).

A fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer.

Din 2002, Gheorghe Dinică a fost societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”. El a primit, de asemenea, titlul de cetăţean de onoare al oraşului Bucureşti.

Din 1996 a fost căsătorit cu Gabriela Georgeta Dinică, o femeie despre care declara: „are o relatie clară cu viaţa şi a făcut ordine în dezordinea existenţei mele”.

(Mediafax)

DRUM BUN, MAESTRE!

Reclame

19 gânduri despre „Inca o stea s-a ridicat la ceruri: Gheorghe Dinica

 1. da..nona..grija shi protectia excesiva fata de cei apropiati dauneaza de multe ori..
  l-am vaz shi eu pe ploieshteanu la maruta…
  pacat ca Dinica n-a fost lasat sa-shi ia ramas bun de la prietenii apropiati..
  poate o sa existe ac posibilitate in timpul priveghiului..
  D-zeu sa-l odihneasca!! 😦

 2. Gheorghe Dinica a devenit o emblemă a cinematografiei româneşti. Cine nu ştie celebra replica din filmul lui Sergiu Nicolaescu „Nu trage dom’ Semaca, sunt eu Lascărică”. Lăscărică a rămas de altfel, un personaj de care, la 75 de ani încă se simţea apropiat. Până după revoluţie, Gheorghe Dinică a trăit o viaţă de artist boem. S-a bucurat de perioada celebrei crâşme Şarpele Roşu şi, alături de Ştefan Iordache, Marin Moraru, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii, a scris istoria filmului românesc. -„sursa presa romaneasca interviu cu Mircea Albulescu” care continua

  „Toţi cei care am fost pe scenă sau pe platoul de filmare cu el am pierdut câte o parte din noi”, a spus actorul.

  „E foarte greu să mai fim ce am fost, fără el”, a adăugat Albulescu. „Eu nu consider că Gheorghe Dinică a murit. El nu a murit, atâta timp cât există în inimile spectatorilor săi”, a adăugat Albulescu.

  „Inima noastră, aşa, pe jumătate cum este, va bate pentru el”, a concluzionat actorul.

 3. Avea un inceput de Alzheimer.Suferea de multe boli cronice,deci avea rezistenta scazuta a organismului astfel incat stafilococului auriu din incapere a gasit usor portita de intrare,stabilindu-se pe cel mai bolnav organ,apoi trecand lesne in sange.
  Cred ca o internare obisnuita,intr-o sectie de terapie,unde sa fie in vazul tuturor,sa auda voci,sa simta o mangaiere pe frunte si bineinteles prezenta sotiei,ar fi meritat.Asa i-a fost scris.
  Sfarsitul vine,oricine am fi.Vesnica pomenire.

 4. Condoleante familiei Dinica!
  Regret ca a plecat dintre noi cel mai mare actor Gheorghe Dinica.
  A fost si va fi iubit intotdeauna si cred ca nimeni nu-l va uita.
  Gheorghe Dinica nu a murit… el traieste in sufletele noastre.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 5. timp de 20 de zile am tot sperat, am crezut ca traind intr-o epoca moderna unde se mai intimpla si minuni va fi o minune si pentru actorul si omul minuntat gheorghe dinica …vedeam la shtiri aproape zilnic cite ceva despre starea lui…ba ca se simte rau…ba ca se simte mai bine….ba ca raspunde bine la tratament si ca starea sa s-a mai ameliorat…dar ieri…vestea ca in cursul noptzii a fost operat de urgentza si ca la ora 13 se stingea in efortul medicilor de a-l mentzine printre noi a venit ca un gong final de la teatru….banggggg…si luminile s-au stins….dar…actorul gheorghe dinica nu a mai aparut pe scena lumii ci a ieshit la rampa pe scena din imparatzia cerurilor…noua muritorilor nu ne ramine decit sa-l plingem, sa-l aplaudam si sa-i respectam memoria si munca sa de-o viatza !
  D-zeu l-a vrut acolo…si D-zeu ii va ocroti sufletul si spiritul sau boem
  D-zeu sa-l odihneasca in pace !

 6. Mi s-a scurs inca o lacrima, Cri draga.
  Asa este…sigur il iubeste D-zeu si-l va ocroti.
  Fie-i tarana usoara. 😥

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s