Lasata secului – 14 nov 2009

home_13

Dupa o lunga perioada  fara interdictii alimentare, libera pentru orice distractii, iata ca omul trebuie sa gandeasca la curatirea trupului, pentru a da aripi sufletului.

Lasata Secului are doua etape care conduc treptat catre Post: Duminica Lasatului secului de carne (7 februarie) si Duminica Lasatului secului de branza (14 februarie).

Prima este numita si Duminica Infricosatei Judecati, cand li se aminteste crestinilor la slujba sa nu pacatuiasca, intrucat va veni candva si ceasul Judecatii de apoi. Saptamana dintre ele, pregatitoare pentru post, poarta numele de Saptamana Branzei sau Saptamana Alba, cand se mananca lactate si oua. Intrucat postul priveste trupul, dar mai ales sufletul, acum este vremea iertaciunilor. Vecinii, rudele, cunoscutii se viziteaza si isi cer iertare unii de la altii, ca sa intre curati in post.

            Duminica Lăsatului de Sec este precedată de una dintre cele mai mari sărbători dedicate morţilor, moşilor şi strămoşilor, numită Moşii de Iarnă ( 6 febr) sau, după alimentul nelipsit care se împarte în această zi, piftia din carne de porc, Moşii de Piftii.
In această zi se dau de pomană morţilor: răcituri ( piftii)- brânză, lapte dulce, plăcintă cu brânză, carne de porc.
        Toate bucatele se trimit în străchini sau talgere şi în ulcele care rămân asemenea de sufletul morţilor celor ce s-au dus bucatele- se fac parastase, pomeniri si pomelnice; se pomenesc rudele prin căsătorie, naşii, moşii, fraţii de cruce, fraţii de lapte; se dau si colaci şi lumânare

În  săptămâna urmatoare se consumă mai ales alimente „albe”(ouă, lapte, brânză) împreună cu mâncarea specială preparată din grâu fiert- coliva.
Cea de-a doua este numita si Duminica izgonirii lui Adam din rai. Desigur, semnificatia este ca noi retraim simbolic momentul pierderii raiului, pe care l-am putea recastiga, tot simbolic, prin post. Va urma Postul cel Mare. Acesta nu se limiteaza nicidecum la simpla interdictie alimentara, nu e o cura de slabire, asa cum se vulgarizeaza adesea. Postul inseamna exercitiu de vointa, dobandirea autocontrolului, inaltarea treptata a spiritului intru indumnezeire. Duminicile care vor urma reprezinta etape ilustrand simbolic, prin pilde, momente ale ultimei parti din viata pamanteasca a Mantuitorului.
 



Întâia sâmbătă a lui Lazăr ( 13 februarie), este consacrată şi ea pomenilor: ofranda constă, şi de data aceasta, în bucate rituale, în plăcinte cu brânză şi ouă. 
Se împart colăcei şi colivă cu lumânărele mici. Femeile fac plăcinte şi dau de pomană, sub credinţa că Lazăr a murit de dorul plăcintelor. În sâmbăta Lăsatului de brânză fac plăcinte, care se împart pe la vecini de pomană, ca cei ce au dat să aibă ce mânca în ceea lume. Tot atunci fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece şi dau de pomană, ca să aibă izvor în cealaltă lume.
În ziua Lăsatului de Sec de brânză ,vecinii şi rudele îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post.

D-zeu sa va ajute, sa  treceti usor peste aceasta perioada!

Lasata secului sau ZIUA IMPACARII

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc, simbata, 14 noiembrie, Lasatului Secului de Craciun. De a doua zi, adica de duminica va incepe Postul Craciunului, care va dura sase saptamani (15 noiembrie-24 decembrie). Lasatul Secului, sarbatoarea nocturna ce deschide Postul Craciunului este ultima zi in care se mai poate manca din belsug, inaintea celor 40 de zile de asteptare si pregatire spirituala pentru praznicul Nasterii Domnului. Pregatire spirituala pentru a gasi impacare cu sine, pentru a ierta si a fi iertat, pentru a invata iubirea de cei aproape. Traditia indeamna ca Lasatul Secului sa se petreaca in familie prin desfatare cu mancaruri alese ciorbe, fripturi, placinte si vin.Lasatul secului se tine ca aparare de boli, lovituri, protejarea holdelor de grindina, in aceasta zi nu se ara. Pana la Lasatul Secului sunt permise si oficializarea cununiilor, pentru ca la 15 noiembrie incepe Postul Craciunului. Primele notiuni despre practicarea acestui Post provin din secolele IV-V de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei. Dar despre Postul Craciunului vom mai vorbi in numerele viitoare ale suplimentului nostru.( evenimentul)

Dezlegari in Postul Craciunului

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. In tipicul Sfantului Sava se mentioneaza ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fara untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfantului. De exemplu in zilele de 16 noiembrie (Sfantul Apostol si Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfantul Proroc Daniel) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul). Daca aceste zile vor cadea marti sau joi, mancam peste, iar daca va fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn si vin, iar peste mancam doar daca se intampla sa fie hramul bisericii.

Post aspru in Ajun

Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Craciunului. E o zi de post mai aspru fata de celelalte zile. Exista obiceiul sa nu se manance pana la ora 3-4 p.m. Aceasta practica aminteste de postul tinut in vechime de catehumenii care in seara acelei zile primeau botezul si impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.

De luat aminte

De multe ori mi-a fost dat sa aud ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet.
(Crestinortodox.ro)

Ashadar, dragilor..incepe postul…avem nevoie de curatenie sufleteasca si trupeasca…sa ne impacam mai intai cu noi insine, apoi si cu ceilalti…

avem nevoie, de asemenea ,de cat mai multe retete culinare de post..
eu o sa pregatesc sarmalute de post, cu seminte de dovleac..shi sarmalute cu nuci…..
desert, rulouri cu dovleac…
asta, in prima etapa…

o sa uploadez retetele si imaginile, dupa ce o sa le prepar…

voi, ce retete bune de post aveti?



Am revenit, cu reteta mea de sarmale cu nuci si seminte de dovleac.. Click pt reteta

Anunțuri

7 gânduri despre „Lasata secului – 14 nov 2009

  1. razi, tu, harap-alb… :DDDDD

    dar, profit de aceasa zi, sa le cer iertare tuturor celor carora le-am greshit, intentionat sau nu…cu sau fara vointa.. conshtient au ba!daca am facut-o, iertare!

    fug la bucatarie..
    azi, am comanda de vita cu bere, crochete de cartofi shi galushte de mere… de la marius..el e in topul gurmanzilor casei, mai nou :))))

  2. Ma alatur si eu voua…in primul rand tie prietena draga iti cer iertare.
    La fel si voua dragi useri, daca v-am suparat, v-am deranjat, va rog sa ma iertati.

  3. Dnelor Sanda si Shari, ma coplesiti !
    Yo-yo,voi glumiti?Imi place oricum.Daca este serios,ma alatur voua cu precizarea ca n-am dorit niciodata sa inoportunez,sau am facut-o din dorinta de a comunica in mod expres cu anumite persoane dragi sufletului meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s